fbpx

Alt om Madspild

Madspild er både en udfordring for miljøet og for pengepungen. Men samtidig er det også svært at dæmme op for – og undgå fuldstændigt. Vi har samlet en række artikler med viden om madspild samt inspiration, tips og tricks til, hvordan du smider mindre mad ud derhjemme.

Hen over de seneste 15 år er vi danskere blevet mere bevidste om madspild – og mange gør også en aktiv indsats for at undgå det. Og faktisk mener endnu flere, at de slet ikke har et problem med madspild.

Alligevel smider danskerne fortsat alt for meget mad ud, som kunne være spist. Og bunken med madaffald vokser fortsat på trods af, at vi er blevet mere opmærksomme på problemet.

Læs de seneste tal om madspild i Danmark her.

Hvad er madspild?

Madspild er en betegnelse for al den spiselige mad, der går til spilde på vejen fra jord til bord. Eller bliver smidt ud i husholdningen, fordi vi ikke når at få det brugt, før det bliver dårligt.

Det er spildte ressourcer, der er brugt tid og penge på at skabe. Og har belastet miljøet under dyrkning og produktion. Samtidig har produktionen af kød og andre animalske produkter gjort det nødvendigt at slagte ellers levedygtige og raske dyr.

Endelig er madspild med til at udhule vores madbudget. Og skaber en unødvendig miljøbelastning, der kunne være undgået, hvis vi var bedre til at spise op.

Madspild står højt på agendaen derhjemme

Men intentionerne til at undgå madspild er – som allerede nævnt – bestemt til stede. Ifølge en undersøgelse fra Madkulturen* offentliggjort i september 2024, angiver 9 ud af 10 danskere, at det er vigtigt for dem at reducere madspild i hverdagen – både for at spare penge, men især for at gøre deres husholdning mere bæredygtig.

Samtidig angiver hver femte dansker, at de savner inspiration til at reducere madspild i hverdagen. Særligt udfordrede er de helt unge under 25. Her er tæt på halvdelen af dem udfordret på at få brugt deres madrester og undgå at smide tiloversblevne ingredienser, som f.eks. grøntsager, ud. Og blandt de 26- til 34-årige er det omkring en tredjedel, som godt kunne bruge mere inspiration.

Alligevel mener halvdelen af danskerne ikke, at der er svært for dem at undgå madspild. Ja, hele 69 % af de adspurgte svarer faktisk nej til, at de har brug for hjælp eller inspiration til at reducere madspild i hverdagen. Men nævner impulskøb, en travl hverdag, manglende inspiration og børn som undskyldninger for, at de alligevel er nødt til at smide mad ud, der kunne være blevet spist.

Vi kan stadig blive bedre til at undgå madspild – også i en travl hverdag

Så på trods af, at mange mener, de har rimelig godt styr på det med madspild, virker det at alligevel som om, der er brug for noget inspiration og nogle tips og tricks til at gøre det nemmere at undgå madspild i hverdagen.

Særligt hvis du har travlt, tit får købt noget, du ikke havde planlagt og har kræsne børn eller andre i husstanden, som har det stramt med madrester. For hele 10 % af danskerne har slet ikke lyst til at spise rester fra dagen før. Og 8 % mener ikke det er umagen værd at gemme dem, hvis der ikke er nok til et helt måltid.

Derfor har vi skabt et lille vidensunivers om madspild, hvor du kan hente viden om og inspiration til at undgå madspild.

Læs bl.a. om:

Hvad er madspild

Madspild er al den spiselige mad, der går til spilde på vejen fra jord til bord. Eller bliver smidt ud derhjemme. Læs, hvor madspild opstår, og hvor meget mad, der går tabt.

13 madrester, du sikkert smider ud

Vi har fundet 13 madrester, som de fleste afskriver, og derfor smider ud, selvom de sagtens kunne være blevet til mad til deres familie.

Madspild i Danmark

Danske husholdninger smider samlet set 235.000 tons mad ud om året, der kunne være spist. Det er penge ud ad vinduet – og rigtig skidt for miljøet. Få de seneste tal her.

*Hvem er Madkulturen?

Madkulturen er en selvejende videns- og forandringsorganisation under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, som arbejder for at styrke madkulturen i Danmark gennem almennyttige og kommercielle projekter.

Læs mere på https://www.madkulturen.dk

Det er ærgerligt at smide mad ud

Det er trist at skulle smide madrester og tiloversblevne ingredienser ud, fordi du ikke får brugt dem, før de bliver dårlige.

Det behøver ikke være fordi, du har glemt dem. Nej, oftest er det største problem at finde på noget at bruge dem til.

For det kan være svært at se, hvad du skal bruge en rest æggehvider til. Eller at gennemskue, hvad du skal bruge en ingrediens til, som var købt ind specielt til en bestemt ret.

Slip fantasien og velsmagen løs

Men med SPIS OP – og undgå madspild er det slut med at smide madrester ud, fordi du ikke lige havde en god idé til at få dem brugt. Bogen giver dig en smart metode til at gentænke dine madrester – både tilberedte, rå og frosne – som ingredienser i en ny ret. Og 7 grundopskrifter med masser af eksempler, du kan gå frem efter, så selv de mest kræsne og fordomsfulde spiser med begejstring.

Samtidig kan du få brugt de ingredienser, du har tilovers ved at anvende dem som erstatninger for de ingredienser, du ellers skulle ud at købe til den mad, du skal lave i dag. Så tænker du resterne ind i ugens øvrige måltider, kan det spare dig for mange penge på madbudgettet.

Spar bogens pris på madbudgettet allerede efter en uge

Så ved at bruge bogens 7 grundopskrifter og det store kapitel med  ingredienserstatninger, sparer du både madbudgettet og miljøet for en masse madaffald. Og slipper for at ærgre dig over, at skulle smide mad ud.

Så bestiller du bogen i dag, har du sparet den ind på madbudgettet, inden du når til slutningen af næste uge.